امروز تصمیم گرفتم تجربه ای که از خرید و دو ماه کار با لپ تاپ ASUS TUF Gaming F17 FX706HE – Core i5 11260H – RTX 3050-TI 4GB – 8GB 3200MHz – 500GB M.2 بنویسم. میخواستم زودتر این کارو بکنم اما لازم بود یکم تجربه بیشتری به دست بیارم تا بهتر بتونم تجربمو باهاتون به اشتراک بزارم.
چی شد که من لپ تاپ خریدم؟
من یه برنامه نویسم و سیستم گیمینگ توی خونه دارم و خب طی این سالها نیاز به استفاده از لپتاپ به صورت جدی نداشتم. اکثر اوقات برای نشون دادن پروژه به مشتری یا کارای کوچیک ازش استفاده میکردم که فشار خاصی نمیاورد به سیستم. بخاطر همین یه لپ تاپ سامسونگ 880Z5E که تقریبا 6 سال پیش خریده بودمش رو داشتم و خب خیلی راضی بودم (و هستم) ازش. مهم ترین موضوعی که راجع بهش وجود داشت اولا سی پی یو خیلی قوی i7 3635QM بود که هیچوقت بالای 60 درصد رفتنشو ندیدم و بعد از اونم لمسی بودن مانیتورش و کیفیت FULL HD و پنل بسیار عالی مانیتورش بود.
اما مشکل اساسی این لپتاپ نداشتن کارت گرافیک درست درمون بود. Radeon 7650M یه کارت گرافیک 1 گیگابایتی DDR3 بود که واقعا برای ضعیف ترین بازیها هم کم میاورد و فقط به درد فتوشاپ در حد خیلی معمول میخورد.
این شد که با توجه به پلنی که برای ادامه کارم داشتم و نیاز بود که دیگه ذره ذره از دسکتاپم دل بکنم تصمیم گرفتم یه لپتاپ جدید با کارت گرافیک قویتر جایگزینش کنم که هم کارای روزمرمو بتونم انجام بدم و هم بتونم باهاش گیم بازی کنم.
چرا لپ تاپ TUF Gaming FX706HE رو انتخاب کردم؟
پلن عوض کردن لپتاپ یه چند ماه بود که توی ذهنم بود که حدود 2 ماه پیش دیدم با توجه به اینکه ارز داره بالا میره احتمال تغییر قیمت شدید وجود داره؛ این شد که دست جنبوندم و با دوست خوبم هادی مشورت کردم و تقریبا یه روز کامل تمام سایتای معتبر فروش لپتاپ رو چک کردیم.
حدود 30 تا 35 تومن بودجه مورد نظرم بود که کارمو کاملا راه مینداخت و قدرت انتخاب خوبیم بهم داده بود.
برای اینکه انتخابم راحت تر بشه، از اونجا که کلا با برندای چینی حال نمیکنم، همون اول کار لپتاپای لجیون، لنوو و هواوی رو از لیست حذف کردم. بعد از اون هم به سلقیه خودم و با فاکتورایی مثل کوچیک بودن مانیتور، نداشتن Num Pad یا قدیمی بودن مدل حذفشون کردم. در نهایت این گزینهها برای من موندن:
- ASUS TUF Gaming F15 FX506HC با مشخصات i5 11260H و 500GB NVMe و RTX3050 4GB و 16GB Ram
- Acer Nitro 5 AN515 با i5 11400H و 500GB SSD و GTX1650 4GB و 16GB Ram
- MSI GF63 11UC با i5 11400H و 500GB NVMe و RTX3050 4GB و 16GB RAM
- ASUS TUF GAMING F17 FX706HE با مشخصات و i5 11260H و 500GB NVMe و RTX3050-Ti 4GB و 16GB Ram
تقریبا هر چهار لپتاپ توی رنج قیمت 29 تا 32 تومن بودن.
از اونجا که سی پی یو هاشون تقریبا تو یه رنج بودن و کاملا کار منو راه مینداختن، حساسیت به خرج ندادم برای سی پی یو. (حدود 100 مگاهرتز تفاوت داشتن با تعداد هسته و تعداد ترد برابر)
در مرحله اول ایسر نیترو رو به دلیل گرافیک ضعیفش حذف کردم.
در مرحله بعدی هم TUF F15 رو بخاطر گرافیک 3050 حذف کردم چون MSI قیمتش پایین تر بود با همون گرافیگ.
در نهایت F17 ایسوز رو انتخاب کردم چون هم کارت گرافیکش Ti بود و هم مانیتورش 17 اینچ بود و هم ظاهر شیکتری داشت به نظرم.
خلاصه تصمیم خرید رو گرفتم رفتم سفارش رو توی یک سایت که معمولا ازش خرید میکردم ثبت کردم! اما این تازه آغاز ماجرا بود… وقتی خواستم لپ تاپ رو تحویل بگیرم متوجه شدم که لپ تاپ آکبند نیست و باز شدست! داستان طولانی پیش اومد که با شیوههای مختلف کلاهبرداری فروشندگان لپ تاپ رو به رو شدم و خلاصه بعد یک روز پا زدن در کل بازار ولیعصر تونستم لپ تاپ رو هم با قیمت خیلی بهتر و هم آکبند با گارانتی بهتر بخرم!
آنباکسینگ لپ تاپ ایسوز تاف گیمینگ Asus TUF Gaming F17 FX706HE
کارتن لپ تاپ یه کارتن ساده است با یسری طرح که روش چاپ شده. البته انتظار چیز خفنی نمیشه ازش داشت با توجه به قیمتش!
حتما در زمان خرید لپ تاپ دقت کنید که جعبهای که بهتون میدن پارگی یا آبخوردگی نداشته باشه حتما حتما چک کنید که برچسب آکبند بودن لپ تاپ حتما سر جاش باشه و روش برچسب دیگهای (مثل برچسب گارانتی) نچسبونده باشن.
مطعلقات داخل جعبه لپ تاپ FX 706HE ایسوز
- لپ تاپ قرار داده شده داخل یک پارچه پلاستیکی سفید (از همونا که لپ تاپا همیشه توشن:)))
- شارژر 180 وات بسیار پر قدرت که یک ورودی مادگی 3 شاخه (لپ تاپی) داشت به همراه کابل نری همون ورودی که اونیکی سرش میخورد به پریز امریکایی (Type B).
- یه سری استیکر TUF و ASUS برای چسبوندن روی لپ تاپ.
- 3 تا کاتالوگ چند ورقهای کوچیک.
هیچ فضای خالی در جعبه لپ تاپ پیدا نشد که بگم چیزیو برداشتن از توش. این رو در نظر بگیرید که این لپ تاپ کلا کیف نداره همراهش. من توی آنباکسینگ خارج از کشور هم نگاه کردم کیف روش نبوده. جاش هم توی جعبه نشده بود.
بررسی ظاهر و طراحی لپ تاپ گیمینگ ایسوز Asus TUF Gaming F17 FX706HE
یکی از دلایلی که بیخیال لپ تاپ MSI GF63 شده بودم زیبایی ظاهری این لپ تاپ بود. من از خطوط بدنه پشت مانیتور و کنار کیبورد و شکل دکمههاش خیلی خوشم میومد و به نظرم خیلی شیکه.
پشت لپ تاپ Asus FX706HE
وقتی که اولین بار دیدمش واقعا با کیفیت متریالش به ویژه پشتش که یه لایه فلز مات و زبره خیلی حال کردم. دست کشیدن روش حس بی نظیری داره و صدای خیلی قشنگیم میده :))
توجه کنید رنگ پشتش مشکیه (ذغالی) ولی یکم نور که بهش میخوره طوسی طور میشه که بخاطر فلزی بودنشه. اون چهارتا پین چهار طرفش و اون برشی که به نوک زاویههای لپ تاپ زدنم به نظرم خیلی خوبن:))
فقط اون تیکه پلاستیکی پایینش که چراغای شارژ و هارد و… روشون هست از پلاستیک جالبی استفاده نشده و یکم حس بدی میده دست کشیدن روش. نمیدونم چرا این یه جارو خراب کردن!
کیبورد و بخش داخلی لپ تاپ TUF Gaming F17
کیبوردش یکی از جذابترین بخشای این لپتاپ برای من بود. خطوط کنارش خیلی جذابن و دکمهها هم شکل خیلی جالبی دارن و صرفا یسری مستطیل و مربع نیستن. به اضافه بسیار نرم و راحتن، RGB زیرشونم 256 رنگه و از طریق Asus Armory Crate رنگش و حالتاش (مثلا رنگ به رنگ عوض شه یا روشن خاموش بشه یا ثابت باشه و…) قابل تنظیمه.
حتی میشه از طریق آرموری کریت روی لپ تاپ والپیپر لایو ست کرد جوری که نور کیبورد با نور والپیپر تنظیم بشه که به نظرم فیچر کاربردی که نه، صرفا جینگول و باحالیه ولی خب باعث استفاده بیشتر از گرافیک و افزایش مصرف باتری میشه.
جدا از اینا، بدنه داخلی لپ تاپ بسیار با کیفیته و یه حالت راه راه سه بعدی داره که با دست کشیدن روش حسش میکنید. توی عکسی که در ادامه گذاشتم کاملا میتونید ببینید شیارهای روشو.
داشتن نام پد هم برای من بسیار مهم بود که داشت.
طراحی بخش مانیتور و حاشیههای بخش مانیتور لپ تاپ
بخش مانیتور لپ تاپ هم به نظرم شیک و با کیفیته و حاشیه هاش نسبتا باریکه که من خوشم میاد ازش.
بالاش در وسط وبکم قرار گرفته که به نظرم کیفیت تصویرش اصلا جالب نیست به همراه دوتا میکروفون که صدای میکروفون لپ تاپ رو تا حدی استریو میکنن.
کیفیت این مانیتور FullHD و 144Hz ئه. ولی خب من خیلی 144هرتز رو حس نکردم به دو دلیل که در ادامه مطلب توی بخش بررسی سخت افزارش بهتون میگم!
طراحی بخش زیر لپ تاپ
زیر لپ تاپ ساختار قشنگ شیش ضلعی یا به قول من لونه زنبوری داره و از جنس پلاستیکه. پلاستیکش قطر زیادی نداره و خب یکم ترسناکه که بخاطر فشار سریع بشکنه.
جنس پلاستیک کفشم خوبه و برای دوتا فنش بخش بالا سمت راست و بالا سمت چپ قرار گرفتن فضای مناسبی برای کشیدن باد به داخل در نظر گرفته شده. همینطور کفش چند تیکه لاستیک طور هم داره که از لیز خوردن لپ تاپ روی سطح لیز به خوبی جلو گیری کنه.
در کل به نظر من حتی کف این لپ تاپ هم کیفیت خوبی داره و از نظر طراحی بسیار شیکه.
داخل لپ تاپ Asus TUF Gaming F17 FX706HE 2021
این تصویری هست که از داخل لپ تاپ خودم گرفتم وقتی برده بودمش برای آپگرید رم. همینطور که میبینید 2 اسلات برای نصب رم و 2 اسلات برای نصب NVMe M.2 داره.
با وجود فضای خالی بسیار زیاد توی لپ تاپ با این حال جا برای هارد یا SSD ساده (2.5اینچ) نزاشتن. حتی باتری رو هم بزرگ نکردن که شارژ بیشتر نگه داره. دلیلشونم این بوده که وزنش زیاد میشه. وزن دقیقش 2560 گرم بود برای من.
بررسی و تجربه کار با سخت افزار لپ تاپ Asus TUF Gaming F17 FX706HE
دلیل اینکه نوشتم بررسی تجربه کار با سخت افزار اینه که تصمیم گرفتم به جای اینکه صرفا اسم قطعاتو بگم و بنچ مارکشونو از اینترنت بررسی کنم که به نظرم خیلی کار مزخرفیه چون معمولا بنچ مارکا چرتو پرتن.
این شد که ترجیح دادم نتیجهای که خروجی همین سخت افزار و لپ تاپ هست و تجربه کار خودمه رو بنویسم که بدونید بازده کلی لپ تاپ چطوره. با اینکه ممکنه من خیلی از نرم افزارا و چیزایی که شما لازم داشته باشیدو تست نکرده باشم، با این حال سعی میکنم با مثال تجربههای خودم توضیح بدم که به نظرم این خیلی کاربردی تره.
بررسی مادربورد استفاده شده در FX706HE ایسوز
مادربورد استفاده شده در این لپ تاپ یک مادربورد Intel HM570 هست که یک مادربورد میان رده حساب میشه. دسترسیهای بسیار محدودی داره توی بایوس و قابلیتهای زیادی نداره. متاسفانه از XMP هم پشتیبانی نمیکنه.
بررسی پردازنده لپ تاپ Core i5 11260H CPU روی Asus TUF Gaming F17
اول از همه به هسته مرکزی لپ تاپ میپردازم که Core i5 11260H هست.
Core i5 بودنش شاید تو مرحله اول یکم تو ذوغ بزنه اما اصلا 11260H رو با Core i5 های قدیم مقایسه نکنید!
اول از همه بدونید که این سی پی یو نسل 11 هست و سال تولیدش 2021 ئه. که خب در حال حاضر که سری 12 هنوز درست تو بازار نیومده تقریبا جدید ترین سری محصولات اینتل توی بازاره. که خب هرچقدر جلو تر میریم سخت افزارها قوی تر میشن. در نتیجه یه i5 سری یازده مثل همین سی پی یو، میتونه یه i7 نسل 7 رو شکست بده چون تکنولوژی بروزتری داره!
دوم، در نظر بگیرید سی پی یو ها با پسوند های متفاوتی ساخته میشن. پسوندهایی مثل U، M، H یا G و… که در انتهای مدل نامبر سی پی یو قرار میگیرن.
سری U ضعیف ترین و کم مصرف ترین دسته سی پی یو های لپتاپ هستن که معمولا روی ارزونترین لپ تاپ ها قرار داده میشن. معمولا کنارشون یه کارت گرافیک ضعیف روی لپ تاپ قرار میدن چون توان گرافیکی خاصی ندارن.
سری G تفاوت زیادی با U ندارن فقط گرافیک بهتری از سری U روشون هست که باعث میشه شرکتایی که میخوان کارت گرافیک جدا روی لپ تاپ نزارن از این دسته استفاده کنن.
سری M یا QM یک سری از سی پی یو های رده متوسط هستن که از دوتای قبلی بهترن ولی من چند وقتیه چیزی نشنیدم ازشون. به نظر دیگه تولید نمیشن.
سری HQ قدیم یا H جدید که قوی ترین دسته سی پی یو های لپ تاپ هستن و 11260 جزوشونه.
یه مثال ساده از این تفاوتی که دارم میگم برای سی پویی مثل Core i7 1165G7 هست که سری 11 هست که مثلا i7 ئه. 4 هسته (8 هسته منطقی) داره با کش های به ترتیب لایه یک:320KB و لایه دو: 5MB و لایه سه: 12MB.
درحالی که Core i5 11260H که هم نسل اونه و تازه i5 هست دارای 6 هسته (12 هسته منطقی) به هراهی کشهای لایه یک: 480KB و لایه دو: 7.5MB و لایه سه:12MB هست!
پس اینو بدونید که اصلا با یه سی پی یو i5 ساده طرف نیستید و سی پی یو بسیار قدرتمندی داره که میتونه کارهای تقریبا سنگین و بازیهای جدیدی که میان رو بدون هیچ مشکلی هندل بکنه. مثلا توی FarCry6 که من روی بالاترین کیفیت ممکن بازی کردم، سی پی یو یوزیج معمولا روی زیر 60% بود که خب خیلی عالیه!
یکی از دوستان که نرم افزارهای معماری و 3D روش ران کرده بود هم بسیار از روون بودن و سرعت خروجی گرفتنش بسیار راضی بود. (که البته بخشیش مربوط به گرافیک هم هست).
در کل این سی پی یو تقریبا برای 95% افراد کاملا جوابه. مگر افرادی که دنبال کارای بسیار حرفهای مثل رندرای سنگینن. در غیر این صورت اگر عادت دارین یه عالمه تب تو کروم باز داشته باشید و همزمان گیم با بالاترین کیفیت بزنید و طراحیای روزمرتونم باهاش بزنید، این سی پی یو بدون هیچ مشکلی به خوبی کار میکنه.
بررسی کارت های گرافیک روی لپ تاپ FX706HE TUF Gaming
این لپ تاپ دارای دو کارت گرافیکه. یکیش اینتگریت سی پی یو (Integrate) هست که گرافیک داخلی هم بهش میگن و دومی که گرافیک اصلیشه RTX 3050 Ti Mobile هست.
بررسی گرافیک Intel UHD Graphics 11th Generation روی Core i5 11260H
این گرافیک که اینتگریت و روی سی پی یوش هست و با اسم Intel UHD Graphics توی تسک منیجر و دیوایس منیجر دیده میشه، در واقع اسم کاملش اینه:
Intel UHD Graphics Xe 32EUs (Tiger Lake-H) (350 – 1400 MHz)
این گرافیک که در مشخصاتشم میبینید فرکانس کاریش روی 350 تا 1400 مگاهرتزه برای انجام کارای روزمره کاملا جوابه. این طوری که من توی ویدیوهای یوتوب دیدم یه چیزی در حد Nvidia GT 1030 ئه!
من حتی برای تستش باهاش GTA V رو رو رزولوشن 1080 با گرافیک Low بازی کردم که نتیجش شد حدود 60FPS! همینطور تست FarCry6 هم روی 1080 با گرافیک Low نتیجش شد حدود 50 تا 70 FPS که خب نشون دهنده قدرت بالاشه. (توجه کنید این گرافیک اصلی لپ تاپ نیست و یه اینتگریته که قراره کارای ساده رو انجام بده!)
این گرافیک قراره کارهای سبک و ساده روزمره رو انجام بده. حتی وقتی توی فتوشاپ یه فایل کوچیک رو دارید ادیت میکنید یا یه بورد گیم ساده بازی میکنید، این گرافیک کاملا کافیه. اما اگر نیاز به پردازش گرافیکی سنگین باشه، لپ تاپ خودش اتومات پردازش رو میندازه روی Nvidia RTX 3050 Ti Mobile که گرافیک اصلی این لپ تاپه.
بررسی گرافیک Nvidia RTX 3050 Ti Mobile 4GB GDDR6 روی لپ تاپ Asus FX706HE
اگر دنبال کارای گرافیکی در حد قوی (منظورم مقداریه که نیاز به کیس یا ریگ گیمینگ با گرافیک خفن نداشته باشه) هستید یا میخواید گیمهایی که تا 4 5 سال آینده میاد رو با خیال راحت روی گرافیک High یا Ultra روی رزولوشن 1080 بازی کنید، این گرافیک با اینکه VRam چهار گیگابایتی داره کاملا راضیتون میکنه.
اما اگر دنبال اجرای بازی روی ماینتوری با کیفیتی مثل 2160 یا خدایی نکرده 4K هستید، این گرافیک نا امیدتون میکنه همونطور که 3060 و 3070 Mobile هم نا امیدتون میکنن :))
شاید از اولین چیزایی که درباره این گرافیک تو ذوغ بزنه 4GB VRam باشه در ظاهر کمه. اما در باطن و با توجه به قدرت کارت گرافیک به نظر من عدد بسیار مناسبیه.
اکثر بازیایی که چند سال اخیر وارد بازار شدن روی کیفیت 1080 در بالاترین حالت ممکن شاید به سختی به 4GB مصرف گرافیک برسن. من روی کیس خودم RX480 8GB دارم که تاحالا ندیدم بالای 3.5گیگابایت ازش استفاده شده باشه روی 1080! به نظر من این مقدار کاملا اوکیه.
من GTA V رو روی Overall Graphics : High تونستم بین 180 تا 120 فریم ازش بگیرم اما به محض اینکه روی Very High قرار میدادم فریم ریت میرسید به زیر 100 و توی حالتایی که پلیر توی آب میفتاد یه افت فریم اساسی تا زیر 70 اتفاق میفتاد!
روی FarCry6 هم روی بالاترین حد گرافیک تونستم فریم ریت بین 70 تا 90 بگیرم که البته توی انفجارای شدید یا حالتای خاص افت فریم لحظهای به 60 هم داشت اما اصلا ملموس نبود.
در کل به نظرم این گرافیک برای اینکه خیالتون راحت باشه با قیمت مناسب میتونید همه بازیای روز رو بازی کنید کاملا مناسبه فقط اگر ازش انتظار خیلی زیادی نداشته باشید.
بررسی مانیتور لپ تاپ تاف گیمینگ F17
کیفیت ماینتور Full HD 1920×1080 هست که دیدم بعضی از سایتا زدن 1920x1200P که خب اشتباهه. کیفیت تصویرش خیلی خوبه و به نظرم رنگا نه اغراق شدهان و نه بی روح. کاملا واقع گرایانه و با کیفیت.
من از این واحدای روشنایی نیت سر در نمیارم. اما مانیتور کاملا ماته و خب این باعث میشه بازتاب نورش کم باشه و چشم رو اذیت نکنه. اما با این حال میزان روشنایی مانیتور زیاد چنگی به دل نمیزنه و توی نور زیاد (به ویژه اگر منبع نور رو به روی صفحه نمایش باشه) آزار دهندست.
بالاتر گفتم که به دو دلیل ریفرش ریت 144هرتز ماینتور این لپ تاپ رو حس نکردم که اینجا بیشتر دربارشون توضیح میدم.
دلیل اول – مصرف انرژی بالاتر
کلا ریفرش ریت بالا باعث مصرف بالای باتری میشه و خب خود ایسوز هم پیشنهاد کرده 60 فریم باشه که برق کمتری مصرف کنه و به صورت پیشفرض 144 فقط موقعی باز میشه که لپ تاپ توی برق باشه و از طریق آرموری کریت روی حالت Performance قرار گرفته باشه (به محض وصل شدن به برق اتومات خودش تو این حالت میره که بهترین بازده رو داشته باشه).
از اونجا که توی حالت عادی ویندوز نرخ فریم آنچنان چیز مهمی نیست (مثلا نرخ فریم اسکرول خوردن کروم برای شما مهمه؟:))) پس توی محیط ویندوز گذاشتمش روی همون 60Hz که حداقل باتری سر هیچی تخلیه نشه! پس 144 هرتز رو توی حالت عادی ویندوز حس نمیکنم.
دلیل دوم – به 144FPS نرسیدن بازیها
توی گیم ریفرش ریت بالا مهمه و میتونه یه پوئن خیلی خوب باشه برای این لپ تاپ، 3050Ti Mobile قدرت زیادی نداره که بازیهای به روز دنیارو به نرخ فریمی مثل 144FPS یا بالاتر برسونه که با ریفرش ریت مچ بشه و حسش کنی! (که خب با این قیمت انتظار عجیبی ازش نداریم و قرار نیست با 3090 دسکتاپ مقایسش کنیم! به نظرم 3050Ti Mobile تا اینجا واقعا بینظیر بوده برای این قیمت لپ تاپ)
در واقع من بیشترین فریم ریتی که روی گیمای چند سال اخیر مثل FarCry 6 گرفتم وقتی که گرافیک بازی روی Ultra باشه دربهترین حالت 60 تا 80 فریم بوده. در نتیجه برای رسیدن به 144 هرتز باید گرافیک بازیو بیاری پایین که خب چه کاریه! 😐
در کل بحثم اینه 144 هرتز عملا چیزی نیست که توی گیمای چند سال اخیر بهش برسی و صرفا برای گیمای کاملا بهینه شده، سبک یا قدیمی تره. پس قرار نیست خیلی حسش کنید.
بررسی رم روی لپ تاپ TUF Gaming F17 FX706He
رم پیشفرض روی این لپ تاپ همونطور که توی مشخصاتشم هست 8 گیگابایت 3200 مگاهرتز CL22 هست. برندشو هر کاری کردم متوجه نشدم. حتی وقتی دادم رم دستگاه رو عوض کنن هم یه ورق فلزی روش بود که باعث میشد معلوم نباشه چه برندیه. اما توی CPU-Z زده بود که سازندهش AsusTek ئه. به نظر رمی بود که خود ایسوز تولیدش کرده بود.
از نظر حجم که خب 8 گیگ واقعا برای کارای روزمره هم اصلا کافی نیست چه برسه به گیم یا نرم افزار سنگین! پس قطعا یه آپگرید برای این لپ تاپ افتادید.
تنها نسخه رسمی این لپ تاپ 8 گیگابایت هست و نسخههای 16 گیگابایت درواقع به صورت غیر رسمی کاستوم شده توسط فروشنده هستن که تحت هیچ شرایطی نباید بخرید به چند دلیل!
- نسخهای که توی ایران هست فقط نسخه 8 گیگ هست و نسخههای 16 گیگ این لپ تاپ درواقع همون 8 گیگها هستن که توسط فروشنده آپگرید شدن! این یعنی محصول پیچاش باز شدست و از آک خارج شده!
- وقتی این لپ تاپ هارو باز میکنن احتمال اینکه قطعات اصلیشونو بردارن و به جاش قطعات کیفیت پایینتر بزارن بسیار زیاده! مثلا رم 16 که براتون میزارن 3200 هست ولی از یه برند گمنام چینی یا نسخه فیک یه شرکت معروف! حتی شاید رمی که میندازن دسته دو باشه! به هر حال مشخص نیست چیزی که بهتون میدن کیفیت مناسبی داشته باشه.
- لپ تاپی که آکش باز شده ممکنه قبلا استفاده شده یا مرجوعی باشه. وقتی لپ تاپی که کاستوم شده به دست فروشنده هست رو میخرید امکان دست دوم بودنش هم هست!
رم مناسب برای لپ تاپ TUF Gaming F17 به پیشنهاد من
دوستان عزیز من صرفا چیزی که خودم خریدم رو پیشنهاد میدم اما شما در خرید آزادید. من هیچ مبلغ یا هزینه یا هدیهای بابت معرفی این رم ها نگرفتم. پس پیشنهادی که میدم بدون غرضه و کاریه که خودم انجام دادم. اما شما اگر انتخاب دیگهای دارید مختارید. من هیچ نفعی در اینکه شما بخرید یا نخرید ندارم.
این لپ تاپ دو اسلات برای نصب رم داره. یکیش که رم خودش روشه و دومی هم که خالیه. من دوتا رم خریدم و رم فابریک لپ تاپ رو دراوردم و اون دوتارو گذاشتم داخل لپ تاپ که شد 32 گیگ. تاجایی که من متوجه شدم این لپ تاپ حداکثر 32 گیگابایت رم رو پشتیبانی میکنه (منبع: سایت رسمی ایسوز).
این درحالیه که در بعضی منابع و فرومها افراد میگن که تا 64 گیگ روش انداختن و مشکلی نداشته! من نمیتونم تائید کنم چون کسیو ندیدم همچین کاری کرده باشه با این لپ تاپ و واقعیتش به نظرم با این سخت افزار واقعا 64 گیگ رم مسخرست و کسی که نیاز به 64 گیگ رم داره باید بره سراغ لپ تاپ های خفنتر.
برند XPG که درواقع شاخه تولید محصولات گیمینگ برند معروف Adata هست. درواقع محصولات گیمینگ و با کیفیت Adata با برند XPG (Xtereme Performance Gear) تولید میشن. من از رمها و SSD M.2 های XPG روی کامپیوتر گیمینگمم استفاده میکردم و خب خیلی راضی بودم به همین دلیل برای لپ تاپمم خریدمش.
مدل رمی که من انتخاب کردم XPG Hunter LapTop با حجم 16 گیگ فرکانس 3000MHz و سرعت پاسخدهی CL17 خریدم که در ظاهر 200 مگاهرتز فرکانسش از رم پیشفرض لپ تاپ پایینتره ولی سرعت پاسخ دهیش بسیار بالاتره و توی رمهای DDR4 این عالیه!
البته اینو بگم این رم نسخه 3200 هم داشت که من نتونستم پیدا کنم. تهشم از دیجیکالا خریدم که این بار قیمتش از بازار مناسب تر بود و از اونجا که رم ها گارانتی مادام العمر آواژنگ داشتن خیالمم راحت بود که اگر مشکل داشتن میتونم مرجوع کنم یا بدم گارانتی. این لینک رمهایی هست که من خریدم:
https://www.digikala.com/product/dkp-6946623/
وضعیت قیمت و کیفیت در دیجیکالا جدیدا افتضاح شده و من خرید ازشو مگر در موارد خاص مطلقا پیشنهاد نمیکنم. کلا هر نظر منفی هم که بزاری تائیدش نمیکنن. پس به نظراتش هم خیلی اعتماد نکنید.
من هرکدوم از این رم هارو دو میلیون و صد خریدم. این درحالیه که مثلا رم کینگستون که فیکاش تو بازار خیلی زیاده و نمیشه مطمئن بود از اصل بودنش، رم 16 گیگ 3200MHz داشت قیمتش دوروبر یک و هشتصد بود یعنی حدود 300 تومن ارزونتر!
خلاصه که بردمش نمایندگی همتا که گارانتی کنندش بود و حدود 10 دقیقه آپگریدش طول کشید. جلوی خودم لپ تاپ رو باز کردن و قطعاتو نصب کردن، کارکرد لپ تاپ رو چک کردن و بستنش. در نهایت هم دستگاه رو با رم جدید رجیستر کردن و رم قبلی رو هم بهم دادن. خیالم راحت بود هم چیزی از لپ تاپ کم نشده و هم قطعات اصل لپ تاپ روش هستن.
اما اینجا به یه مشکل عجیب خوردم که در انتهای مطلب در بخش مشکلات شایع بهش میپردازم. مشکل این بود که لپ تاپ به جای فرکانس کامل 3000MHz فقط از 2667MHz استفاده میکرد و این یعنی درصدی از قدرت رمهای لپ تاپ داشت حروم میشد! درباره این مشکل در انتهای مطلب در بخش مشکلات متداول بیشتر توضیح دادم.
بررسی باتری لپ تاپ
اگر بخوام رو راست باشم باتری این لپ تاپ یک نقطه ضعف برای این لپتاپه که البته با این کارت گرافیک و سی پی یو، مصرف انرژیش طبیعیه و خب توی لپ تاپای هم رده و بالاتر از این هم وضعیت همینه. به قول یکی از بچهها درواقع اینا دیگه لپ تاپ نیستن یه جورایی وورکاستیشنهای پورتیبل هستن که باتری هم دارن!
من عادت دارم همیشه مانیتور لپ تاپ یا کامپیوترم روشن باشه. به همین دلیل تتظیمش کردم که صفحش کلا خاموش نشه حتی وقتی بیکاره (Idle).
توی حالتی که از لپ تاپ استفاده نمیکنم و صفحش روشنه فقط (و معمولا حدود 10 تب کروم و VS Code با یسری نرم افزار دیگه بازن) از فول شارژ 99% تا 15 درصدش حدود 3 ساعت طول میکشه.
درصورتی که درحال استفاده جدی باشید مثلا توی فتوشاپ باشید و هی تب کروم عوض کنید و هی برید توی VS Code و کد بزنید و… حدود 2 ساعت باتری نگه میداره 99% تا 15%.
توی حالت گیم که RTX 3050 Ti درحال کار باشه و جفت فنها با سرعت کامل بچرخن شاید نهایتا 50 دقیقه دووم بیاره. البته این نکترو در نظر بگیرید که لپ تاپ طوری تنظیم شده که در صورتی که به برق وصل نباشه کلا RTX 3050 Ti رو خاموش میکنه! یعنی واقعا خاموشش میکنه و اصلا تو تسک منیجر هم نمیبینیدش! باید به برق وصلش کنید تا لپ تاپ بره توی حالت Performance که RTX 3050 Ti روشن بشه!
آیا میشه این لپ تاپ رو برای طولانی مدت توی شارژ گذاشت؟
شاید باورتون نشه، ولی بله و هیچ مشکلی هم نداره! این لپ تاپ برای همین حالت ساخته شده اصلا!
اگر یادتون باشه قبلا یسری از لپ تاپا که باتریاشون قابل برداشتن بود (اصطلاحا باتری خارجی) حالتیو داشتن که میتونستی باتری رو در بیاری و به برق بزنیش طوری که مستقیما با اداپتر کار کنه لپ تاپ.
این لپ تاپ با اینکه باتریش داخلیه و نمیشه درش آورد اما از حالتی پشتیبانی میکنه که در صورتی که باتری به درصد خاصی از شارژ برسه (پیشفرض 99% ولی قابل تنظیمه) به صورت سخت افزاری باتری رو از مدار شارژ خارج میکنه و دیگه بیشتر از اون باتری شارژ نمیشه و انرژی ورودی رو فقط توی مدار و برای استفاده سخت افزار میفرسته. دلیل 180 وات بودن اداپترشم همینه که بتونه همزمان هم باتری رو شارژ کنه هم مدار پر مصرف لپ تاپ رو تغذیه کنه!
در واقع خود ایسوز پیشفرض لپ تاپ رو روی حالتی گذاشته که اگر به برق وصل نباشه بازده لپ تاپ حتی از نصف هم کمتر میشه . اصلا نمیشه باهاش گیم بازی کرد!
پس با خیال راحت برای طولانی مدت به شارژ وصلش کنید فقط حتما حتما براش کول پد بخرید. این لپ تاپ فنهای قدرتمندی داره که نیاز به هوای زیاد برای خنک کردن سیستم دارن که باید از پایین حسابی هوا بهشون برسه. بدون کولپد مطلقا روی فرش یا تشک یا چیزایی که پرز دارن یا باعث جلو گیری از ورود هوا میشن قرارش ندید.
یادتون نره که گرمای زیاد دشمن قطعات کامپیوتریه!
بررسی حافظه SSD M.2 500GB لپ تاپ Asus FX706HE
این لپ تاپ از هارد (HDD) یا نسخه معمولی SSD (به طور کلی، حافظههای 2.5 اینچ) پشتیبانی نمیکنه و فقط میشه بهش 2 تا حافظه SSD از نوع NVMe M.2 وصل کرد.
حافظهای که به صورت پیشفرض و در نسخه 500 گیگابایت رسمی روی این لپ تاپ قرار گرفته ساخت شرکت اینتل هست و مدل دقیقش اینه:
NVMe Intel SSDPEKNU512GZ
از خرید نسخههای 1TB این لپ تاپ خود داری کنید. نسخههای یک ترابایت هم مثل نسخههای رم 16 گیگ کاستوم شده توسط فروشنده هستن و مجددا درباره اینکه چه حافظهای روش قرار میدن و با چه کیفیتی هیچ اطلاعی نداریم! ممکنه دسته دوم یا یه حافظه بسیار بی کیفیت باشه.
ضمن اینکه این لپ تاپ به صورت پیشفرض روش Windows 10 Home Edition نصبه که به صورت رایگان امکان آپگریدش به ویندوز 11 وجود داره. این درحالیه که توی نسخههای کاستوم شده 1 ترابایت حتی خبری از ویندوز اورجینال هم نیست!
این هم بنچمارک Intel SSDPEKNU512GZ با نرم افزار کریستال دیسک روی لپ تاپ خودم بعد از حدود 3 ماه کار کردن و پر شدن حدود 50% حافظه:
در کل این حافظه کیفیت خوبی داره (عالی نیست) و در صورتی که نیاز به حجم بالاتری ندارید میتونید با خیال راحت ازش استفاده کنید. همینطور اگر به فضای بیشتری نیاز دارید میتونید یک حافظه M.2 دیگه تهیه کنید و کنارش بزارید.
مشکلات شایع لپ تاپ TUF Gaming F17 FX706HE
مشکل عجیب عدم استفاده از فرکانس کامل رمها 2667MHz به جای 3200MHz!
همونطوری که گفتم رم پیشفرض روی دستگاه 3200MHz بود و این رو چه در تسک منیجر و چه در CPU-Z نشون میداد. اما وقتی دوتا رم جدید که 3000MHz بودن رو روش نصب کردم دیدم که توی تسک منیجر فرکانس اومده روی 2667MHz ! وقتی توی CPU-Z چک کردم دیدم فرکانس رم هارو 3000 شناسایی کرده ولی فقط از 1333MHz هرکدوم از رم ها داره استفاده میکنه (که مجموعا میشه 2667)!
من حتی توی بایوسشم رفتم ولی هیچ آپشنی برای XMP (Extreme Memory Profile) وجود نداشت که سرعت رم هارو اورکلاک کنم! و خب موضوع این بود تا قبل این با رم 3200 مشکلی نداشت! چی شد که یهو بعد نصب رم دوم که اتفاقا فرکانسش پایینترم بود این مشکل خورد؟ من حدس زدم شاید از اسلات دوم رم سرعت پایینتری نسبت به اولی داره ولی در نهایت هیچی توی اینترنت پیدا نکردم بجز یه مطلب که میگفت خیلی از کاربرای دیگه ایسوز هم این مشکل رو دارن!
توی این فروم که مال خود ایسوز هست یسری از همچین مشکلی شکایت کردن که با آپدیت بایوس (فیرمور مادربورد) مشکلشون حل شده. اما برای من و خیلیای دیگه بعد آپدیت بایوس هم این مشکل حل نشد و همچنان پا برجاست و مشخص نیست یه مشکل نرم افزاریه یا یه محدودیت سخت افزاری!
اگر راه حلی براش دارید ممنون میشم که بگید بقیه هم استفاده کنن.
مشکل پیچیده و عجیب از کار افتادن WiFi (کارت شبکه وایرلس) و پیدا نشدن شبکه های وای فای
این هم یکی از مشکلات عجیب و بسیار غیر منطقی این لپ تاپ بود که به نظر صرفا یه مشکل نرم افزاری بود و بعد از کلی سرچ بی نتیجه، تونستم به کمک یکی از دوستام علی رغم پیچیدگیش توی 5 دقیقه حلش کنم.
داستان از این قراره که همه چیز خوب و عالی داره پیش میره که هر از گاهی میبینید اتصالتون به وای فای قطع میشه و برای اینکه اتصال برگرده باید لپ تاپ رو ری استارت کنید. این قطعیها هی بیشتر و بیشتر میشن تا اینکه یهو یه روز لپ تاپ رو روشن میکنید و میبینید که هیچ شبکه WiFi اطرافتون پیدا نمیشه. هرچقدر باهاش ور میرید و لپ تاپ رو خاموش روشن میکنید به هیچ نتیجهای نمیرسید.
احتمالا توی این مرحله این فکر به ذهنتون میرسه که مشکل سخت افزاریه و باید ببریدش گارانتی یا اگر بدون گارانتی خریدید و باید ببرید تعمیرگاه! اما نه! صبر کنید! (حالت تبلیغ ماهوارهای )
همونطور که گفتم این مشکل نرم افزاریه و عاملش درایور WiFi 6 MediaTek هست که بجز خودم دوتا از دوستام که این لپ تاپ رو خریدن بهش خوردن! یکی دیگه از دوستام که لپ تاپ Legion خریده بود ک به این مشکل خورده بود که اونم با همین روش حل کردیم.
از اونجا که این مشکل خیلی زیاد و در لپ تاپهای مختلفی که از کارت شبکه MediaTek استفاده میکنن دیده میشه، تصمیم گرفتم توی یه مطلب جدا بنویسمش که بقیه هم بتونن استفاده کنن. پس اگر این مشکل رو دارید به حل مشکل پیدا نشدن شبکه وای فای در لپ تاپ مراجعه کنید.
ممنونم که تا آخر این مطلب همراه من بودید. خوشحال میشم شما هم نظر یا تجربتونو درباره این لپ تاپ بنویسید