خب! بعد از مدتها با یه نوشته جدید اومدم از نوع حقوقی! از اونجا که خیلی از دوستای من میدونن که پدر من رشتش حقوقه و سردفتر اسناد رسمی هست، از من سوال میپرسن که حق طلاق چیه و چرا خیلی از دفاتر اسنادرسمی اون رو ثبت نمیکنن؟
در انتهای این مطلب دفتر خانه اسناد رسمی برای حق طلاق معرفی کردم و آدرس دادم که میتونید استفاده کنید. اما پیشنهاد میکنم این مطلب رو کامل بخونید تا بدونید این پروسه چی هست و چه طور انجام میشه. برای دانشتون خیلی خوبه:)
توی این مطلب به صورت کاملا ساده بهتون توضیح میدم که حق طلاق همسر یا به طور دقیق، وکالت بلاعزل حق طلاق زوجه چیه و کدوم دفاتر اسنادرسمی کار این دسته از وکالتهارو انجام میدن. لطفا همه مطلب رو با دقت بخونید تا کاملا از پروسه این ماجرا آگاه بشید و آگاهانه تصمیم بگیرید! من یه متخصص حقوق نیستم و فقط تجربیات خودمو نوشتم. ممکنه در جاهایی از مطلب اشکالاتی وجود داشته باشه. پس با یه شخص خبره مشورت کنید.
خب! اول از همه ببینیم قانون طلاق توی کشور ما چیه؟
قانون طلاق در ایران چگونه است؟
از اونجا که قوانین کشور ما بر پایه دین مبین اسلام نوشته شده، به صورت پیشفرض حق طلاق (حق باطل کردن ازدواج) فقط با زوج (آقا) هست و زوجه(خانم) حق ندارن به میل خودشون به ازدواج پایان بدن(مگر در مواقع خاص!).
پس تا اینجای کار متوجه شدید که خانمها هرچقدر هم از زندگیشون ناراضی باشن اجازه طلاق ندارن مگر در مواقع خاص که شکایت میکنن و دادگاه باید این اجازه رو به خانم بده. اما این شرایط خاص چیه؟
زن در چه مواردی میتواند برای گرفتن طلاق از شوهرش به دادگاه شکایت کند؟
موارد متعددی برای درخواست طلاق به دادگاه از طرف زوجه (خانم) هست. اما مهمترین دلایل که میتونن منجر به رای موافق با طلاق دادگاه بشن رو در لیست زیر میارم (معمولا بقیه مسائل مورد قبول دادگاه واقع نمیشن).
1- نپرداختن نفقه یا هزینه گذران زندگی زن به مدت طولانی (بیش از 6 ماه) یا عدم تهیه مسکن مناسب و ملزومات زندگی.
درصورتی که کارشناس دادگستری محل زندگی رو جایی نا مناسب برای زندگی بدونه و یا زن اثبات کنه که مرد بهش نَفَقِه (هزینه گذران زندگی و خورد و خوراک و پوشاک و…) نمیده.
2- وجود بیماریهای مقاربتی در شوهر یا ابتلای شوهر به بیماریهای صعب العلاج (بیماری سخت یا غیر قابل درمان)
هر بیماری که باعث از کار افتادگی مرد بشه یا ایجاد مشکل اساسی توی زندگی زن بکنه و راه علاج نداشته باشه. همینطور ابتلای شوهر به بیماریهای مقاربتی.
3- مشکلات جنسی و ناتوانی در بچهدار شدن شوهر یا عدم برقراری رابطه جنسی بدون دلیل توسط شوهر، رابطه جنسی غیر متعارف توسط مرد.
هرگونه مشکل جدی جنسی یا مشکل در تولید مثل شوهر، زن رو مجاز به گرفتن طلاق میکنه. همینطور عدم برقراری رابطه جنسی برای مدت طولانی بدون دلیل قانع کننده (مثلا دلایل پزشکی). رابطه جنسی غیر متعارف رو نمیدونم دقیقا چیه!
4- ترک زندگی بدون دلیل منطقی یا مفقود شدن مرد به مدت طولانی
درصورتی که شوهر برای مدت زیادی خبری ازش نباشه و مفقود شده باشه و نیروی انتظامی هم این موضوع رو تایید کنه. یا اینکه مرد خونشو بدون هیچ توضیحی ترک کنه و خبری ازش نشه.
5- محکومیت شوهر به زندان به مدت زیاد (بیش از 5 سال)
درصورتی که مرد برای مدت طولانی محکوم به زندان بشه زن میتونه به صورت غیابی درخواست طلاق بده و بعدش با شخص دیگهای ازدواج کنه. فکر میکنم این مورد برای محکومین به اعدام هم باشه.
6- ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول
دادگاه باید قانع بشه که این اتفاق بدون رضایت همسر اول اتفاق افتاده.
7- خشونت، ضرب و جرح یا توهین به همسر توسط شوهر
شوهر اقدام به کتک زدن همسرش بکنه و پزشکی قانونی این موضوع رو تایید کنه.
8- نداشتن شغل آبرومند یا شغلی که به حیثیت زن آسیب بزند
به دادگاه اثبات بشه شوهر مال نا مشروع وارد زندگی میکنه یا شغلی داره که آبرومند نیست. مثلا مواد فروشی یا دزدی و زورگیری.
بازم یادآوری میکنم، اینها تنها دلایلی نیستن که منجر به رای دادگاه به طلاق میشن و من هم یک متخصص نیستم. برای اطمینان از درستی مطالب بالا باید حتما از یک وکیل آگاه به مسائل خانواده مشورت بگیرید.
اما یک مورد هست که خانم نیازی به دادگاه رفتن نداره و اون اینه:
داشتن وکالت رسمی حق طلاق همسر (این بحث اصلی ماست!)
این نکته رو در نظر بگیرید که وکیلها تخصص دارن و یک وکیل برای حل همه مشکلات نیست! همونطور که وقت چشم درد پیش دکتر چشم میریم، برای مسائل خانواده باید پیش وکیل خانواده، برای مسائل جنایی، پیش وکیل جنایی و… بریم. پس در مسائل خانواده، وکیلتونو درست انتخاب کنید!
وکالت چیست و تفاوت آن با وکالت بلاعزل چیست؟
وکالت به طور کلی اجازه رسمی یک شخص به شخص دیگه برای انجام یک کار مشخصه. بزارید یه مثال بزنم:
فرض کنید که میخواید یه خونه توی یه شهر دیگه بخرید. خرید خونه کار زمانبریه و نیاز به کلی رفتوآمد داره و اگر سرتون شلوغ باشه درگیر شدن با این موضوع که با رفتوآمد به شهر دیگه همراهه میتونه به شدت میتونه براتون آزار دهنده باشه. در این موقع شما چیکار میتونید بکنید؟
به یک دفتر اسناد رسمی میرید و با امضا قرارداد، به یک نفر که اعتماد دارید و میدونید پیگیر کارتون هست (مثلا برادرتون) وکالت خرید اون خونه به نام خودتون رو طی یه مدت زمان مشخص میدید. یعنی به اون شخص اجازه رسمی میدید که توی پروسه خرید اون خونه وکیل شما باشه و هرجا که لازم بود شما حضور داشته باشید، به جای شما حضور پیدا کنه و کارارو بدون نیاز به حضور شما انجام بده. وقتی انتقال خونه به نام شما به طور کامل انجام شد، یا از تاریخ مقرر توی قرارداد رد بشه، اون قرارداد وکالت هم به طور اتوماتیک باطل یا به اصطلاح حقوقی “عَزل” میشه.
پس قرارداد وکالت درواقع یک سند رسمی برای معرفی یه نفر دیگه به جای خودتون برای انجام یک کار مشخص هست.
نکته: دادن وکالت حق رو از خود شخص صلب نمیکنه. یعنی وقتی به برادرتون وکالت میدید، علاوه بر خودتون به اون هم اجازه نماینده بودنتون رو میدید.
آیا با وکالت خرید خونهای که به برادرتون دادید، اون میتونه برای شما ماشین هم بخره؟ خیر! برای این کار نیاز به یک قرارداد رسمی وکالت دیگه هست که مشخصا برای خرید خودرو باشه. پس شما باید به دفتر اسناد رسمی برید و این بار قرارداد وکالت خرید خودرو به برادرتون بدید! پس هر وکالتی فقط برای کار خاصیه که توی قراردادش نوشته میشه!
عزل کردن یعنی چه؟
خب! حالا فرض کنید برادرتون که بهش وکالت دادید تا براتون خونه بخره، همش لفت میده و پیگیر کاراتون نمیشه. یا باهم مشاجرتون میشه یا به هر دلیلی نمیخواید که دیگه اون شخصی که بهش وکالت دادید کارتونو جلو ببره. در این حالت چیکار میکنید؟ به دفتر اسنادرسمی میرید و درخواست باطل کردن وکالتی که بهش دادید رو میدید. بعد از اون دیگه اون شخص دیگه نمیتونه نماینده شما باشه و کاری از پیش ببره. به این باطل کردن وکالت میگن “عزل کردن“.
وکالت بلاعزل چیست؟
پس متوجه شدید شخصی که وکالت میده (اصطلاح حقوقیش میشه “مُوَکِل”) که توی مثال بالا شما بودید هرموقع که بخواد میتونه وکیلش (توی مثال بالا، برادرتون) رو عزل بکنه.
بِلا در عربی به معنی “بدون” هست. بعضی اوقات سند وکالت طوری تنظیم میشه که موکل (توی مثال بالا، همون شمایی که به برادرتون وکالت خرید خونه دادید) اجازه باطل کردن قرارداد وکالتی که داده رو نداره! در واقع شخص وکالت دهنده حق عزل کردن شخصی که انتخاب کردرو رو نخواهد داشت! براتون عجیبه چرا باید همچین قراردادی وجود داشته باشه؟ بزارید توضیح بدم!:))
خیلی از مواقع وقتی شخصی قصد فروش یکی از اموالش (مثلا ماشینش) رو داره، حوصله پیگیری کارا و درگیریهای انتقال و تعویض پلاک و… رو نداره. پس چی کار میکنه؟ میره یک دفتر اسناد رسمی اونجا پول ماشینشو میگیره و به خریدار ماشینش یک وکالت بلاعزل برای کارای باقی مونده و تعویض پلاک و… میده. چرا بلاعزل؟ چون اون شخص پول ماشینشو گرفته و حالا دیگه دلیلی نداره برای اون ماشین تصمیم بگیره! پس یه وکالت بلاعزل به خریدار میده و شخص خریدار خودش میره پی کارای تعویض پلاک و مالکیت و…
نکته! وکیل یعنی نماینده رسمی و شرط وکالت زنده بودن طرفینه و با مرگ موکل (وکالت دهنده) قرارداد هم باطل میشه. حتی اگر وکالت بلاعزل باشه! چطور یه نفر میتونه نماینده یه آدم مرده باشه؟! پس اینو بدونید اگر در خرید خونه یا ماشین یا هرچیزی وکالت بلاعزل گرفتید، کار رو تموم شده ندونید و بیخیال قضیه نشید! اگر موکل فوت کنه با وراثش (بخونید وُرّاث، افرادی که بعد از مرگ یک نفر اموالش رو به ارث میبرن) دچار مشکل شدید بشید و دادگاه بازی میشید!
وکالت بلاعزل طلاق یا حق طلاق چیست؟
همونطور که گفتم در قانون ایران، بهصورت پیشفرض حق طلاق فقط برای مرد هست. همینطور فهمیدیم که هر وکالت مخصوص کار خاصیه. خب! وکالت بلاعزل طلاق یعنی وکالتی که شوهر به همسرش میده تا هر موقع که خواست بتونه از حق طلاقی که شوهرش داره استفاده کنه.
آیا دادن وکالت بلاعزل طلاق به زن، حق مرد برای طلاق رو میگیره؟ خیر! همونطور که بالا تر گفتم با وکالت هیچ حقی از کسی که وکالت میده صلب نمیشه. یعنی هم مرد و هم زن میتونن درخواست طلاق بدن.
درواقع با دادن وکالت طلاق، زن میتونه به نمایندگی از شوهرش، درخواست طلاق بدون هیچکدوم از دلایلی که قبلا گفتم رو بده! چرا این وکالت بلاعزله؟ چون اگر بلاعزل نباشه، شوهر هر موقع که خواست میتونه وکالت رو باطل کنه و حق طلاق رو از زن بگیره!
چرا بسیاری از دفاتر اسناد رسمی وکالت بلاعزل حق طلاق را ثبت نمیکنند؟
دلیلش اینه که معمولا وکالت طلاق توسط مرد در ازای بخشش مهریه توسط زن داده میشه. زن مهریهش رو میبخشه و مرد بهش اجازه میده هر موقع که خواست طلاق بگیره.
دو دلیل وجود داره که خیلی از دفاتر اسناد رسمی کار این دسته از وکالتهارو انجام نمیدن.
1- نگرانی از دردسرهای پس از بخشش مهریه یا طلاق ناگهانی زن و کشیده شدن مشکلات خانوادگی به دفترخانه
همونطور که گفتم معمولا وکالت طلاق در قبال بخشش مهریه داده میشه. گاهی اوقات ممکنه خانم بعد از بخشش مهریه پیشمون بشه و اون موقع دیگه دیره! یا اینکه ممکنه بعد از دادن حق طلاق به هر دلیلی خانم تصمیم به جدا شدن از همسرش رو بگیره و حتی مهریه به اجرا بزاره! تمام این اتفاقا پتانسیل ایجاد دعواهای خانوادگی اساسی و کشیده شدن شون به دفتر خونه رو داشته باشه. به همین دلیل خیلی از دفاتر ریسک همچین کاریو نمیپذیرن.
2-تخصص نداشتن سردفتر به مسائل خانواده
همونطور که وکلا و پزشکا کارشون تخصصیه، سردفترا هم کارشون تخصصیه! خیلی از سردفترا تخصصشون توی مسائل خاصه و به همین جهت زمان و تایمشونو برای کارای اینجوری نمیزارن همونطور که خیلی از دفاتر اسناد رسمی کار گواهی امضاء یا سند موتورسیکلت انجام نمیدن! خلاصه که این موضوع به اون صورت ربطی به مسائل جنسیتی نداره!
هزینه ثبت حق طلاق و مدارک مورد نیاز وکالت طلاق در دفترخانه اسناد رسمی در تهران
مدارک مورد نیاز برای ثبت وکالت حق طلاق
- حضور موکل (شوهر)
- کارت ملی و شناسنامه شوهر
- کارت ملی و شناسنامه زن
- اصل سند ازدواج
همین! حتی نیاز به حضور خانم هم نیست. اما اگر قرار هست همزمان زن هم مهریهاش رو ببخشه داستان یکم فرق میکنه!
مدارک مورد نیاز برای بخشش مهریه همسر
- حضور زن
- کارت ملی و شناسنامه زن
- کارت ملی و شناسنامه شوهر
- اصل سند ازدواج
برای ثبت بخشش مهریه همچنین نیاز به دو نفر شاهد معتمد برای زن (از بستگان درجه 1 یا 2) داریم که تایید کنن که به اجبار و یا با زور مهریهاش رو نبخشیده و به خواست خودش بوده. بستگان درجه یک شامل پدر، مادر، خواهر یا برادر و در صورت نبودشون پدربزرگ یا عمو و… پیشنهاد میکنم حتما این مطلب رو مطالعه کنید: مدارک و مراحل بخشش مهریه به همراه معرفی دفترخانه
هزینه ثبت حق طلاق در دفتر اسناد رسمی در تهران
از اونجا که حق طلاق هم یک وکالته و وکالتها با توجه به دانش و ریز بینی سردفترها کیفیتاشون باهم فرق میکنه، قیمتاشونم فرق میکنه! به همین دلیل قیمت ثابتی وجود نداره.
نکته! نوشتن وکالت حق طلاق اصول خاص خودشو داره و درصورتی که با ریزبینی و با دانش کافی نوشته نشه، توسط یک وکیل خوب میتونه باطل بشه! پس حواستون جمع باشه که کار رو به کاردان بدید تا بعدا به مشکل نخورید!
دفتر خانه اسناد رسمی برای ثبت حق طلاق و بخشش مهریه در تهران
یکی از دفاتر اسنادرسمی که من میشناسم و میدونم کار بخشش مهریه و وکالت حق طلاق و بقیه مسائل خانوادگی رو انجام میده و تخصصش رو داره، دفتر اسنادرسمی 903 تهران هست که توی مرکز شهر تهران توی خیابان شهید بهشتیه. این دفتر خونه در فاصله بسیار نزدیک مترو شهید بهشتیه و رو به روی پارکینگ عمومی مصلی و دسترسی بهش از همه طرف تهران خیلی آسونه.
آدرس: تهران، خیابان شهید بهشتی (عباس آباد)، نبش خیابان میرعماد، مجتمع تجاری اداری گلدیس، طبقه اول، واحد 101
شماره تلفن ساعات اداری: 88750373-021 و 88750374-021
ساعات غیر اداری (قبل از ۹ شب): 09101978557
امیدوارم که این مطلب به دردتون خورده باشه. ممنون میشم اگر پیشنهادی دارید یا دفترخونهای رو توی شهر خودتون میشناسید که این کارارو انجام میده توی کامنتا بنویسید 🙂
سلام یه سوال آیه اون شخصی یا مردی که میخواد حق طلاق بده میتونه متن وکالت نامه رو خودش بنویسه؟دفتر دارها قبول میکنن؟
سلام. تا جایی که من میدونم خیر. مثل این میمونه شما بری رستوران و بدی غذایی که از خونه آوردی رو گرم کنن برات تا بخوری!
این همه حرافی و توضیح برای چیه؟ اصلا عنوان مطلب رو چی نوشتین؟؟؟؟ نشوتین هزینه، هر چی گفتین الی هزینه. خب همون اولش بنوسی فلان تومن میشه
قبلش هزینه رو نوشته بودم، یسری توی بخش کامنت ها همش اعتراض میکردن که قیمت ها این نیست و به ما قیمتای دیگه گفتن و چند نفرم زنگ زدن بهم و گفتن دفتری معرفی کنم که با این قیمت کار کنه!
این بود که مطلب رو ادیت کردم و هزینه هارو صرفا توضیح دادم تا برام دردسر نشه.
این بخور بخور دفاتر اسناد هر کی دوست داشت یه قیمتی بده باعث شده قیمت ننویسه بی قانونی… شاید این جمعه بیاید شاید.
بیشتر بحث کیفیت قرارداد نوشته شدست. بعضی دفاتر یسری متون از پیش نوشته شده دارن و برای همه از همونا استفاده میکنن و فقط اسم و فامیل عوض میکنن. یعنی اصلا بسته به خواستههای طرفین توجهی نمیکنن. همینطور بعضی دفاتر سندی که مینویسن اصطلاحا راه در رو داره. بخاطر همین هرچقدر دفتری تایم بیشتری روی قرارداد بزاره مبلغ بیشتری میگیره. مثل وکلا و پزشکا که بسته به کیفیت کارشون مبالغشون متفاوته و یه قیمت ثابت وجود نداره.
سلام . با اینکه رشته تون حقوق نیست ولی اونقدر ساده و با جزئیات مطلب رو توضیح دادید که من به عنوان یه حقوقی از خوندنش لذت بردم و جواب سوالمو گرفتم . براتون آرزوی موفقیت میکنم .
مرسی از لطفتون
یه عیار قیمت هم مینوشتی دیگههه
دیگه 5 تومن نمیره بشه 50 تومن که
نه حاجی همون زیر 5 در نظر بگیر :)))
سلام .یه سوال داشتم اگه بخوام در ازای بخشش نصف مهریه حق طلاق رو بگیرم چی؟میشه؟و ب حضور شاهد نیازه در اون صورت؟
و اینک گفتید نوشتش باید اصولی باشه تا نشه باطلش کرد یه نوشته اصولیشو از کجا باید پیدا کنیم ک مطمئن باشیم ک دفترخونه کارشو درس انجام داده ؟
ممنونم
بله. برای بخشش هر قدر از مهریه نیاز هست که شاهد حضور داشته باشه.
واقعیتش این که چه فیلدایی لازمه که توجه بشه رو نمیدونم چون من رشتم حقوق نیست و برنامه نویسم :))
دفترخونهای که معرفی کردم به نظرم خوبه میتونید باهاشون تماس بگیرید